• Jak snížit riziko nemocí o 90 %
1. Zánět — život zachraňující i život ohrožující
  • Mám zánět?
  • Příznaky nemocí spojených se zánětem
  • Zánět a autoimunitní nemoci
  • Skrytý zabiják v nás
  • Stárnutí
  • Nerovnováha, zánět a metabolismus
  • Nutričně chudá strava
  • Nerovnováha minerálů
  • Antioxidanty a nerovnováha
  • Nedostatek enzymů
  • Hormonální systém
  • Vláknina
  • Poměr omega-6 a omega-3 mastných kyselin
2. Škodliviny v jídle
  • Trans-mastné kyseliny
  • Umělá sladidla
  • Plísně ve stravě a zánět
  • Herbicidy a pesticidy
  • Glyfosát
  • Dusitanové a dusičnanové soli
  • Zvýrazňovač chuti E621 — škodlivina pro mozek
  • Akrylamid
  • Siřičitany
  • Aflatoxiny
  • Další škodlivé látky v potravinách
  • Toxiny z tepelné úpravy
  • Konečné produkty glykace (AGEs)
  • Geneticky modifikované potraviny (GMO)
3. Protizánětlivá strava ověřená staletími
  • Vědecké studie
  • Strava ověřená staletími
  • Seznamte se se středomořskou stravou
  • Strava je informací
  • Principy protizánětlivé stravy
4. Potraviny prozánětlivé i protizánětlivé
  • Krok 1: Vyhněte se potravinám způsobujícím nebo podporujícím zánět

Cukr a sladidla
Lepek & spol
Pšenice
Konvenční mléčné produkty
Slunečnicový olej a rafinované oleje
Margaríny
Konvenční maso a masné polotovary
Polotovary a fastfood
Brambory a další lilkovitá zelenina
Alkohol

  • Krok 2: Potraviny s protizánětlivým účinkem

Zelenina
Ovoce
Koření a byliny
Ryby
Maso
Vejce
Luštěniny
Ořechy a semínka
Zelené potraviny
Houby
Prebiotika a fermentované potraviny
Celozrnné obiloviny
Sladidla zdravá v malém množství
Dochucovadla
Pitný režim

  • Ananas
  • Avokádo
  • Bobulové ovoce
  • Bazalka Tulsi
  • Boswellie
  • Brokolice a rukola
  • Červená řepa
  • Dvouzubec
  • Fermentované potraviny
  • Granátové jablko
  • Harpagofyt ležatý
  • Houby
  • Kapary
  • Kokosový olej
  • Kopřiva
  • Lapacho rudé
  • Lékořice
  • Losos, candát, sardinky
  • Růže
  • Řebříček
  • Řepík
  • Sadec
  • Škumpa, hřebíček a další koření
  • Šišák
  • Unkárie neboli řemdihák
  • Višně a třešně
  • Vodilka
  • Vývary z hub a kostí
  • Zázvor
  • Zelené potraviny
  • Zvěřina
  • Pomazánka z avokáda a oliv
  • Česneková polévka s marinovaným tempehema kurkumou
  • Hovězí vývar z morkových kostí
  • Květáková polévka s kokosovým mlékem
  • Houbový guláš
  • Quinoová pánev s nakládanými artyčoky
  • Rýže basmati s fermentovanými sójovými boby natto
  • Pečený celer po indicku
  • Grilovaný divoký losos s kapary
  • Pikantní daňčí maso na zázvoru
  • Salát z červené řepy s divokými bylinkami
  • Listový salát s řeřichou
  • Salát z červeného zelí
  • Salátová zálivka se zázvorem
  • Zálivka na listové saláty
  • Zálivka na salát z granátového jablka
  • Letní borůvkový koláč s kokosem
  • Raw koláč s lesním ovocem
  • Kořeněný višňový kompot
  • Ovocný salát
  • Dušené hrušky s granátovým jablkem
  • Kimči
  • Pickles z okurek
  • Nápoj lassí z kefíru
  • Avokádové smoothie s přidáním mořské řasy
  • Protizánětlivá pyramida potravin
Literatura
Abecední rejstřík