Fast-foodová, nezdravá snídaně, může poškozovat srdce. V nosé studii se zjistilo, že tučná, sladká snídaně poškozuje krevní cévy a vyvolává nebezpečný zánět. Například smažená vajíčka zvyšují zánětlivé látky v krvi na 6 hodin po jídle.
Lidé po mnoha nezdravých jídlech trpí chronickou infekcí, příčiny aterosklerózy. Ateroskleróza (kornatění tepen) vede ke zužování cév a srdečním chorobám.
Ve studii jedli dospělí jedinci k snídani vejce, uzeninu a topinku. Pak se odebíraly krevní vzorky. V této snídani se nachází 900 kilokalorií, 81 gramů sacharidů, 50 gramů tuků a 32 gramů bílkovin. Po tomto jídle se zvýšily v krvi hodnoty látek způsobujících zánět a přetrvávaly 4 hodiny po snídani.
Také volné radikály se zvýšily dvojnásobně po dobu 4 hodin. Tyto látky poškozují tkáně a zvyšují riziko aterosklerózy.
Vědci uvádějí, že velký přísun tuku, kalorií, bílkovin a sacharidů při snídani poškozuje buňky a podporuje činnost enzymů, poškozující cévní stěnu.
Zdroj: Aljada, A.American Journal of Clinical Nutrition, April 2004; vol 79: pp 682-690.