Studie po studii ukazuje, že doporučení, abyste jedli hodně sacharidů a používali co nejméně tuků, jak neustále tvrdí různí odborníci na výživu a reklamy, je škodlivé a nesmyslné doporučení, podporující záněty v těle.

Šokující informací se vám může zdát skutečnost, že vše má počátek v děloze, před vaším narozením. Pokud konzumuje nastávající matka nevhodnou stravu–nedostatek zdravých tuků a velké množství sacharidů, zejména cukrů–může přenést metabolickou poruchu na dítě, které se stane náchylnější k cukrovce. Bohužel, nejspíše konzumuje stravu, kterou jí doporučil lékař! Pokusy na zvířatech dokázaly, že inzulínovou rezistenci, předstupeň cukrovky 2.typu, lze přenést z matky na dítě a navíc u plodu (vajíček) změnit citlivost na inzulin a tak ovlivnit budoucí děti dítěte. Inzulinová rezistence, snížená citlivost na inzulin, je ovlivněna a nejspíše způsobena zánětem. Trvale zvýšená hladina inzulinu  je faktor, zvyšující riziko různých chronických nemocí a urychlující stárnutí.

Strava hraje rozhodující úlohu ve vašem životě. Správnou stravou snížíte inzulinovou rezistenci a zánět. Nesprávná strava způsobí nadváhu a nemoc u dítěte nebo dospělého jedince. Bohužel většina dětí konzumuje opačnou stravu než je vhodná. Neustále však přetrvávaly názory o nutnosti snížit množství všech tuků ve stravě spojené s propagací nízkotučných a přitom často vysoce kalorických výrobků. Zdraví totiž nespočívá ve snížení příjmu tuků, ale ve volbě správných tuků, zvýšení jejich příjmu a omezení škodlivých tuků při vhodném příjmu bílkovin a nízkém příjmu sacharidů. Nedostatečný či nerovnovážný příjem důležitých tuků způsobuje srdečně-cévní onemocnění,  nervové poruchy, narušení metabolismu a další degenerativní choroby. Od útlého dětství se děti stravují s převahou sacharidů, jako jsou těstoviny, cereálie, sušenky, brambory a ovocné moučníky. Tyto sacharidová jídla zapíjejí litry ovocného džusu.

„Fobie z tuků“ vyvolala u odborné veřejnosti až fanatický odpor k této živině. Přitom příčinou obezity, cukrovky a dalších nemocí je vysoká konzumace sacharidů a následně vzniklý zánět. Při vysokém příjmu cukrů v podobě sacharidů spalujete pouze cukry, ukládáte tuky a směřujete k nemoci.

David Frej