Kdykoliv vám vystane pochybnost, zda bílkoviny potřebujeme jíst jen v mase a dalších živočišných potravinách, je čas se blíže podívat na obsah bílkovin v syrové zelenině, luštěninách, ořeších, semenech a vejcích v porovnání s běžným masem, jako je hamburger, kuřecí, steak, jehněčí , krůtí nebo vepřové maso, ryby a krevety.

Začněme s kapustou, špenátem, růžičkovou kapustou, brokolicí, hrachem, obilninou quinoa, mandlemi a dýňovými semínky. Věděli jste, že rostlinné bílkoviny jsou velmi dobře stravitelné? Jen se zeptejte jakéhokoliv vegana. Zelenina nezpůsobuje zažívací těžkosti, jako maso. Zelenina nezatěžuje imunitní systém, přičemž je lehce stravitelná. Vaše tělo potřebuje aminokyseliny. Jak je získáte? Je vaše maso kontaminované hormony a antibiotiky? Jíte ho s pečivem? Jíte syrovou zeleninu, nebo vařenou?

Máme dost bílkovin?

Protein se považuje za zázračnou živinu, kterou, zdá se, je obtížné jíst v dostatečných dávkách. To zdaleka není pravda.

Častý argument lékařů je ten, že masožravci hovoří o neúplných bílkovin - nenechte se vystrašit. Šíří poplašné zprávy a lidé, kteří nemají přehled, bidou přesvědčování, aby jedli v zájmu svého zdraví maso. Maso se považuje za jediný úplný zdroj bílkovin ve srovnání s rostlinnou stravou. Lidé tak mají dojem, že byste mohli mít nedostatek kvalitních bílkovin pokud nejíte dostatek masa. Tito lékaři neznají obsah rostliných bílkovin. Zelený koktejl s vysokým obsahem bílkovin v listové zelenině, jako je kapusta nebo špenát, kam můžete přidat nějaké chutné čerstvé bio ovoce jako mango a ananas s trochou medu, semínky a ořechy! Bílkoviny bez živočišných potravin nejsou jen lépe stravitelné, ale nepodporují v těle chronický zánět, který v těle je podporován častou konzumací živočišných potravin, zejména bílkovin. A nemusíte kombinovat bílkoviny v každém jídle. Můžete je doplnit jinými ořechy, semeny a naklíčenými potravinami.

Srovnání bílkovin v mase a rostlinné stravě

Kolik bílkovin je ve středně velkém steaku? Kromě množství živočišného tuku který se tráví několik hodin získáte v poloviční porci 270 g svíčkové asi 30 gramů bílkovin. Totéž platí i pro jiné kvalitní hovězí maso. Krůtí a kuřecí prsa obsahují asi 17-18 gramů bílkovin (např. kuřecí stehno). A co tuňák, losos nebo halibut? Ty by mohly mít 22 až 26 g bílkovin v 100 g filé, pokud budete mít štěstí. To je v případě, že nebyla nastříkána vodou.

Pokud jde o sýr, asi 5 g bílkovin se nachází v tvarohu. Vepřové a telecí obsahuje okolo 30 g bílkovin ve vepřové kotletě nebo 100 g plátku masa. Vejce obsahuje nějaké bílkoviny - asi 6g v jednom větším vejci. A na závěr mléko: sklenice obsahuje 14g, ale s tím vypijete živočišný tuk, možná geneticky modifikovaný, plný hormonů.

Ořechy a semena, včetně dýně a melounových semena, obsahují neuvěřitelných 9 g bílkovin v 30g. Neporovnatelné se steakem a hamburgerem! A co pistácie (6 g), některé slunečnicová semena (6 g) nebo lněné semínko (5 g).

Protein, živina nezbytné pro správný růst a funkci lidského těla, lze nalézt v proteinu nabitých rostlinných zdrojích i některých řasách jako je Spirulina a chlorela.

Potraviny rostlinného původu jsou navíc často s vysokým obsahem vlákniny; alkalizují tělo, zatímco živočišné produkty bez vlákniny, podporují chronický zánět a vylučování vápníku z kostí.

Kapusta –více bílkovin než v mase

Podívejme se na kapustu, která má protizánětlivý účinek a více železa než hovězí maso. Kapusta obsahuje více vápníku na kalorie než mléko. Jedna porce kapusty dodává denní potřebu vlákniny. Obsahuje omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Posiluje imunitu – najdeme ji v ní karotenoidy a flavonoidy, což jsou antioxidanty.

Jaké byly argumenty proti rostlinné stravě a nedostatku bílkovin? Proteiny nejsou v zelenině? Rostlinná strava má dostatek bílkovin, které působí na rozdíl od masa a mléka protizánětlivě; spíše mějte starosti o to, jak těžce stravitelné maso může zatěžovat trávicí trakt, a tím i imunitu.

David Frej
Zdroj: www.naturalnews.com